Engångs pappersmuggar

Hej, Idag innehåller era pappersmuggar plast, se bild. 1 januari2024 träder ett nytt EU direktiv kraft om engångsartiklar och Svensklag uppdateras kring engångsprodukter. Finns undantag i denna lag: De aktörer som endast använder muggar eller matlådor för snabbmat av papper omfattas inte. Observera att undantaget inte gäller en engångsmugg eller engångsmatlåda för snabbmat i papper eller kartong som innehåller plast. Vidare gäller inte undantaget för papper som är kemiskt modifierat på ett sätt som fördröjer nedbrytningen.  Hur tänker ni framåt? Kommer era muggar få annat innehåll? Vi arbetar med ett flertal större bolag som har era maskiner och engångsmuggar och inser att deras pentryn kan komma att förändras om det blir 1. annat muggsystem, ej engångsmuggar 2. ingen förändring om ni tar fram en mugg utan plast med samma egenskaper som dagen mugg med plast. Mvh Lena

Lena Arthur (Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej Lena

  Välkommen till forumet!

  I dagsläget har vi en mugg med vanlig PE (Polyetylene), vilket är artikelnummer 3331. Övriga innehåller så kallad Grön PE (Polyetylene) som är en växtbaseradplast (för att förtydliga). Dock när det gäller sophantering så är det lite olika beroende på vilken mugg man använder. Som jag förstår det får muggarna inte innehålla mer än 15% plast 1 januari 2024. Vi beställer in de bästa alternativen som finns och de som inte uppfyller kraven hoppas jag plockas bort från marknaden.  Hur materialåtervinningen kan ske beror på vilket material som använts och hur tillverkningen skett. Självklart försöker vi hitta så bra alternativ som möjligt både när det gäller förnyelsebarhet, materialåtervinning och total miljöpåverkan.

  Idealet är förstås att ha muggar som är lätta att återvinna. Jag känner inte till några motsvarande engångsmuggar som inte är tillverkade i någon form av plast. Våra bagasse muggar är tillverkad av sockerrörspapper belagda med en stärkelsebaserad och fossilfri plast (PLA). I detta fall av stärkelse från majs, en restprodukt från majsproduktion. Dessa Materialåtervinns sedan som pappersförpackning. Det kan kanske vara ett alternativ för fler framöver. Det är fullt möjligt att nya och bättre varianter kommer.
  https://shop.selecta.se/products/bagassemugg-future-23-cl?_pos=14&_sid=968b07f62&_ss=r

  Tack för en intressant fråga!

  Exempel på de muggar vi har:
  Sökning: 17 resultat hittades för "muggar" – Selecta Sverige

  Mvh

  Öjvind

  Öjvind Client Experience
  (Uppdaterad )
 • Hej Lena

  Nu har jag uppdaterat min text i ovan inlägg. Jag har försökt få mer information om hur mycket plast muggarna innehåller men har tyvärr inte lyckats. Tillverkarna måste självklart följa lagstiftningen så vi får se om det blir en förändring i utbudet efter nyår. Vi tar självklart emot förlag på andra muggar om det finns bättre alternativ.

  Mvh

  Öjvind
  Öjvind Client Experience

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.