Vad påverkar kaffesmaken?

Malningsgraden är av största vikt för hur ett kaffe ska smaka. Detta ställs in i kaffemaskinens kvarn. Ett för grovt malet kaffe hinner inte extrahera alla smaker under den tiden som kaffet är tillsammans med vattnet. En för fin malning ger istället ett starkt och, i många fall beskt kaffe.

För optimal smak krävs det att vattentemperaturen är 92-96 grader. Lägre temperatur gör att smakerna inte extraheras så kaffet kan bli blaskigt och obalanserat. En för hög temperatur gör istället kaffet bränt och en bitter ton.Generellt tål rena Arabicablandningar en högre temperatur medan blandningar som innehåller Robusta bli bättre med lägre temperatur för att inte brännas och få en otrevlig bitterhet.

Vattnet har också en stor påverkan på smaken. För ett hårt vatten passar det bättre med ett mörkrostat kaffe då cellväggen på bönan blir mer porös under längre rostning. Detta medför att vattnet lättare kan tränga in i kaffebönan och få med sig aromerna. För ett mjukt vatten passar det då bäst med ett mellanrostat kaffe.

För att se vad ni har för hårdhet på vattnet, klicka här 


Ordlista:

Extraktionstid: Är tiden som kaffet och vattnet är tillsammans för att ge smak innan det rinner/ pumpas ut i koppen.

Malningsgrad: Är hur grovt eller fint kvarnen mal kaffebönorna.

Andreas Coffee Taste Manager (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.