Vad betyder de olika certifieringarna?

I Selectas sortiment av produkter och varor inom kaffe, mat och dryck finns ett varierat utbud av produkter som är certifierade. Hos oss på Selecta hittar du produkter med märkningar från Fairtrade, KRAV, EU Ekologisk, Rainforest Alliance och UTZ.

En produkt kan vara enkel-, dubbel- eller trippelcertifierad och innehåller då en eller flera certifieringar samtidigt. Certifieringarna värnar om att produkterna är framtagna på ett mer miljövänligt produktionssätt och att de som arbetar med produkterna jobbar enligt reglerade villkor.


FAIRTRADE
Fairtrade är en certifiering med kriterier för ekonomisk, social och miljömässigt hållbar utveckling i länder med utbredd fattigdom. Märket betyder att den som odlat råvaran har uppfyllt de internationella Fairtrade-kriterierna. Kriterierna innehåller krav som bland annat innebär att odlarna får ett garanterat minimipris och att de anställda får avtalsenliga löner. Därutöver garanteras de en extra premie som exempelvis kan användas för att effektivisera jordbruket eller bygga skolor. Det finns också krav på att barn inte ska tvingas arbeta utan ha möjlighet att gå i skolan samt förbud mot skadliga bekämpningsmedel.EU-EKOLOGISK
Alla EU:s medlemsstater har etablerat ett kontrollsystem som garanterar att minst 95% av produktens innehåll har producerats ekologiskt. På förpackningen finns alltid producentens, förädlarens eller försäljarens namn samt kontrollorganisationens namn eller kod.


UTZ-CERTIFIED
Garanterar att kaffet är producerat på ett från miljösynpunkt ansvarsfullt sätt och att produktionen präglas av rimliga villkor. Certifieringen baseras på Utz Kapehs Code of Conduct som är ett antal kriterier för socialt och miljömässigt ansvarstagande vid produktion och ett effektivt "farm management" på odlingen.


RAINFOREST ALLIANCE
Internationell miljömärkning med fokus på ekosystemet. En certifiering som garanterar att råvaran är producerad under miljövänliga förhållanden som är socialt acceptabla. Bonden driver sin gård så att han tjänar till ett anständigt liv i dag och har en driftvärdig gård att överlåta till sina barn i morgon.


KRAV
Svensk märkning för ekologisk produktion. Syftet är att producera livsmedel med så stor hänsyn till djur och miljö som möjligt. För att godkännas som kravmärkt ska produktionen ske utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Inte heller några genmodifierade organismer (GMO) får förekomma i produktionen.


KLIMATKOMPENSERAT KAFFE FRÅN
ARVID NORDQUIST

Selecta Kundservice (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.