Hur kom kaffet till Sverige?

Kaffet importerades i små mängder till Sverige på 1680-talet och såldes till en början på Apotek. Större uppmärksamhet fick drycken först när Karl XII började vurma för drycken, vilket först skedde efter att han fått smak för den i Turkiet. Det dröjde dock många år, med periodvisa dryckesförbud, innan det blev en folkdryck och idag är det bara i Finland som man dricker mer kaffe per person.

Det tidiga kaffet kan främst jämföras med dagens bryggkaffe och förtärdes tidvis på fat istället för i koppar.  Vanorna har ändrats en hel del och intresset för espresso baserade drycker har alltmer ökat, även om bryggkaffet fortfarande har en mycket stark ställning.

Espressomaskinen uppstod när behovet av kaffe, som kunde tillredas ögonblickligen, började bli alltmer uttalat. Även om 1800-talet var ångmaskinernas tidsperiod dröjde det till 1901 innan italienaren Luigi Bezzera använde ångtryck för att pressa varmt vatten genom en kaffebehållare. Tidigare försök med ångmaskiner hade skett med för hög temperatur och gett en alltför besk eftersmak.

Den första moderna espressomaskinen, som inte var ångdriven, uppfanns 1937 av italienaren Achille Gaggia. Även om man hela tiden försöker komma med förbättrade modeller grundar sig alla dagens espressobryggar på denna uppfinning.

Eftersom espressomaskinerna ovan uppfanns av en italienare ses landet i regel som ursprunget till drycken. Många olika drycker har idag espresso som grund och de har fått alltmer betydelse i Sverige.
Andreas Coffee Taste Manager (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.