Hur höga halter transfett finns det i era produkter?

Förekomsten av transfett i livsmedel och de hälsorisker som är förknippade med dessa har vid ett flertal tillfällen uppmärksammats i media. Enligt de Nordiska och Svenska Näringsrekommendationerna bör intaget av mättat fett och transfett begränsas, bland annat mot bakgrund av dess negativa effekter för hjärt-kärlsjukdomar.

I Danmark har man infört nationella regler som innebär att innehållet av transfett i industriellt beredda fetter begränsas till högst 2 procent av totalfettet. Reglerna gäller inte för transfett som förekommer naturligt i exempelvis mjölkfett.

Transfett i livsmedel

Transfett är en sorts omättat fett som bildas vid härdning och förekommer i delvis härdade fetter. I Sverige har användningen av delvis härdade fetter minskat avsevärt sedan 1994-95. Bordsmargariner, flytande margariner och de flesta hushållsmargariner är i praktiken fria från transfett.

Analyser av livsmedel på den svenska marknaden under 1996-2002 visade på relativt höga halter av transfett i pommes frites, pajer och piroger, samt i några snacks- och godissorter.

Innehållet i bröd är lågt och flera tillverkare har under senare tid uteslutit delvis härdade fetter. Innehållet av transfett i många bageriprodukter (kakor, kex, rån m.fl.) har under de senaste åren minskat eller helt försvunnit, Detsamma gäller för snacks.

Produkterna inom Hot drinks

Ingredienserna för automat har en väldigt låg halt av transfetter. Se nedan:

Produkter från Barry Callebout

Innehåll: mindre än 0,5gr transfetter per 100gr
Exempel på artikel:    
1611, 1885      Ögonblink
2148    Van H Automatchoklad – faire trade + less sugar
216      Cappuccino 75201

Produkter från Eurogran

Innehåll: I Danmark har man infört nationella regler som innebär att innehållet av transfett i industriellt beredda fetter begränsas till högst 2 procent av totalfettet.

Exempel på artikel:

2057    Gräddersättning 
2094    Gormet topping
2095    Mint choklad kampanj

Produkter från Satrus

Innehåll: mindre än 0,3procent av den totala mängden fett.

Exempel på artikel:

1554    Selecta Creamer - 0,3 procent transfetter av den totala mängden fett
2054    Selecta Chocofino – inga spår av transfetter
 
Produkter från Kraft.

Innehåll: Kraft har som globalt företag en policy från 2003 att inte använda vegetabiliska fetter som innehåller mer än 1 % transfett ( = den danska lagstiftningen). Sedan 2005 har vi tagit bort alla fetter som innehöll transfett och vi uppfyller därför idag denna policy. 1 % är satt som en rimlig gräns eftersom det kan finnas naturligt och det därför är omöjligt att ha 0 som gräns i alla situationer.

Exempel på artikel:

1395, 1559      O´boy
1560    Cappuccino portionspåsar
2080    Automatchoklad


Andra typer av produkter

Selecta Kundservice (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.