Hur fungerar tillredningen av kaffe med espressobrygg?
Kännetecknet för kaffe som bereds med en espressobrygg är att det finns crema på ytan. Crema skapas när cellulosan i kaffet frigörs, det kräver att bryggsystemet bereder kaffe med vattentryck, normalt 7-9 bar. Det finns olika varianter ute på marknaden och en del kan även brygga utan tryck för vanligt kaffe. Normalt är att dessa kaffemaskiner använder hela bönor, men det finns även undantag.
På grund av bryggsystemet formas sumpen till puckar. För en kopp kaffe krävs cirka 7-9 g kaffe för 130 ml färdig dryck. Bryggprocessen tar cirka 30-40 sekunder beroende på volym.
För optimal aromupptagning krävs att vattentemperaturen är 92-96 grader. I de maskiner som endast har en kaffebehållare måste smaken anpassas till användarna, det är omöjligt att få både en bra espresso och en bra kopp kaffe. Dessa kräver olika typer av kaffe, vilket är orsaken till att det finns flera modeller som har två behållare (eller mer).
Injustering av kvarnen är helt avgörande för en bra slutprodukt.
Borttagen kommentar