Har ni glömt beställa varor inför julen?Är man ute efter snacks till helgerna kan det är en idé att vara ute i god tid, bland våra varor är troligen juleskum, justmust och pepparkakor de som kommer att stå högst upp på listan.

De traditioner vi idag förknippar med jul har sina ursprung i bland annat romarnas Saturnalia, germanernas Yule och förstås kristendomen. En sak som är säker är att förtäring av både dryck och mat har vart en stor del av högtiden under århundraden.

  • Juleskum introducerades av Cloetta 1934, men det blev först en kär tradition på 60-talet. Numera är det en storsäljare under helgtiderna. 
  • Svenska julmust var en dryck som presenterades som ett alkoholfritt öl av Robert Roberts, som experimenterade fram kryddmixen efter influenser från Tyskland.  AB Roberts säljer julmustextrakt till bryggerierna och receptet har vart hemligt i mer än 100 år.  
  • Ännu äldre är pepparkakornas historia som blev en del av jultraditionerna redan på 1500-talet. De innehåller kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlikor. Det finns dock uppgifter på att peppar kan ha blandats i de första recepten, eller så beror namnet på en missuppfattning. 

Juleskum Art. Nr: 7087
Julmust  Art. Nr: 1798
Pepparkakor Art. Nr: 4722

Selecta Kundservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.