Är kaffe kolesterolhöjande?

Det finns en mängd myter och missuppfattningar kring kaffe. Vi har dock kommit långt i vår förståelse av hälsoeffekterna av vårt kaffedrickande sedan Gustav III:s kaffeexperiment på 1700-talet. Just nu är det fokus på vilken effekt kaffekonsumtion har på vårt kolesterolvärde. På grund av detta har Norwegian Coffee Information och Selecta Sverige fått ett antal frågor relaterade till i vilken utsträckning kaffe tillagat utan pappersfilter påverkar kolesterolet i blodet.

Vad är kolesterol och vad är riskerna?

  • Kolesterol är ett fettämne i kroppen som behövs för att bland annat producera hormoner.
  • Olika sammansättningar av protein och kolesterol finns och det skadliga kallas LDL-kolesterol.
  • Höga halter av LDL-kolesterol kan leda till hjärt-kärlsjukdomar.
  • Höga halter av LDL-kolsterol är mycket vanligare bland män.
  • Det som kan vara kolesterolhöjande i kaffe är fettliknande ämnen som kallas diterpener. De viktiga i detta sammanhang är de som kallas cafestol och kahweol.

Kaffeberedningens påverkan av diterpener

En helautomatisk kaffemaskin har ett mycket finmaskigt metallfilter, och filtreringsprocessen kan inte jämföras med "kokningsmetoden" eller beredning i en tryckkanna. Vattnet duschas över kaffet och pressas genom sumpen under en beredningstid (kontakttid) på långt under en minut. Alla de två fettämnena, cafestol och kahweol, frigörs alltså inte på samma sätt som i de två ovan nämnda metoderna, som har en kontakttid på mellan 6 och 8 minuter (i praktiken ofta längre). Men visst, något kommer igenom.

Inte alla människor är predisponerade för att cafestol och kahweol kommer att öka kolesterolet i blodet. I sådana här medicinska frågor kontaktar Norwegian Coffee Information alltid Dag S. Thelle, professor i epidemiologi vid Universitetet i Oslo, för hjälp med att formulera ett svar. Generellt kan man säga att kolesterolnivåerna i befolkningen har minskat de senaste åren, och att förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar aldrig varit så låg som just nu. Samtidigt kan vi notera att kaffekonsumtionen är oförändrad.

Rekommendationer

Vår rekommendation är att om du är orolig över, eller misstänker att du har ett förhöjt kolesterolvärde, ska du först och främst kontrollera detta. Om dina kolesterolvärden inte är förhöjda finns det ingen hälsoskäl att ändra din kaffekonsumtion.

Om ditt kolesterolvärde är högre än rekommenderat kan du till exempel prova att byta kaffekonsumtion till filtrerat kaffe under en period av 4 veckor och sedan göra en mätning för att se om din kolesterolhalt sjunker. I så fall rekommenderar vi att denna förändring bibehålls. Om du har en normal kaffekonsumtion (4-5 koppar om dagen) är det naturligt att anta att det är vad du äter och dricker (eller inte äter och dricker) förutom kaffet som påverkar din hälsa mest.
Selecta Kundservice
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.